Генетично модифікований, або трансгенний організм (ГМО) - це організм, в генетичний апарат якого штучно вставлений ген або гени іншого організму.
Експериментальне створення ГМО почалося в 70-і роки XX століття: у 1992 році в Китаї стали вирощувати тютюн, стійкий до пестицидів; у 1994 в США з'явилися генномодифіковані помідори, стійкі до транспортування. З цього часу виробництво ГМ продуктів стало набирати обертів.
Питання безпеки трансгенних продуктів все ще недостатньо вивчено. Не існує надійних методів визначення наслідків поширення ГМО і їх продуктів для природи і людини. Загальні причини, що ставлять під сумнів виправданість створення і використання ГМО та ГМ продуктів в харчуванні людини - трансгенні організми набувають не тільки бажані їх творцями, а й непередбачувані, несприятливі і небезпечні властивості; багато негативних ефектів ГМО виявляться лише в низці поколінь. Досвід використання пестицидів в XX столітті показує, що ризиковано вірити даним з безпеки, що надаються навіть самими респектабельними компаніями.
Вживання ГМ продуктів може бути шкідливим для здоров'я, а їх вирощування - небезпечним для навколишнього середовища. Це, по-перше, поширення різних форм алергії. Зокрема, дитячі молочні суміші, в які входить ГМ соя, можуть викликати алергію у дітей. Небезпека від вживання трансгенних продуктів і організмів вище, ніж від хімічних сполук: вони не розпадаються, а приймаються кліткою, де можуть безконтрольно розмножуватися і мутувати. Поширення ГМО веде і до скорочення різноманітності інших сортів і порід, але ця різноманітність - основа стійкості сільського господарства. Гени стійкості до пестицидів, потрапляючи від ГМО до диких видів, перетворюють раніше безпечні для сільського господарства види в бур'яни і шкідники.
Департамент охорони здоров'я міської ради нагадує, що не можна говорити з 100% впевненістю про шкоду всіх трансгенних продуктів, і в природі існують організми, непридатні в їжу для людини (отруйні та мутагенні). Роботи зі створення ГМО повинні тривати, а продукти повинні перевірятися в науково-дослідних установах і маркуватися. Неконтрольоване споживання генетично модифікованих продуктів може мати непередбачувані наслідки в майбутньому. Щоб повністю зрозуміти всі ризики вживання в їжу трансгенних продуктів, має пройти кілька десятків років і змінитися кілька поколінь, що харчувалися ГМП.