ЗНАЙТИ ЛІКАРЯ ПО ПРІЗВИЩУ:

 

НОВИНИ

Напередодні тривалих святкових днів хотілось би попередити мешканців нашого міста про необхідність дотримуватися елементарних і зовсім не клопітких заходів запобігання як гострих отруєнь, так і загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Злагоджена робота нашого організму побудована на основному процесі – процесі перетравлення їжі. При виникненні різноманітної патології шлунково-кишкового тракту часто страждає весь організм.

Основними причинами розладів є:

  • неправильне харчування: зловживання фастфудом, їжею, багатою на холестерин, порушення режиму харчування. При перевантаженні шлунку в вечірній час відбувається неправильне функціонування процесу травлення. Якщо пропускати сніданки, то можуть виникнути камені у жовчному міхурі;
  • стрес, депресії, нервові напруження. При постійному нервовому напруженні відбувається розлад функціонування шлунку та кишківника;
  • надмірне вживання алкоголю, куріння призводять до руйнування здорової мікрофлори кишківника, хронічного гастродуоденіту, порушенню процесів травлення;
  • зайва вага. Людина з надмірною вагою має зашлакований організм і органи ШКТ не справляються в потрібній мірі з процесами обміну речовин та страждають від цього;
  • спадковість. Часто дітям передаються від батьків захворювання органів травлення;
  • нехтування нормами правильної обробки продуктів. Купляючи продукти на стихійних ринках, кожен повинен знати про правильну обробку овочів, фруктів, приготування м’яса та риби. В іншому разі ви маєте всі шанси «схопити» кишкову інфекцію, яка здатна значно погіршити налагоджений процес травлення.

Профілактичні міри:

  • правильне харчування завжди є запорукою здоров’я – воно повинно бути повноцінним і різноманітним та вживатися в правильний час. У правильному раціоні здорової активної людини повинне бути м’ясо, риба, овочі, фрукти та напої (в кількості не менше 1,5 літра на день). Вживати їжу оптимальної температури, яка не є надто гарячою або холодною. Високі температури часто викликають подразнення слизової оболонки ротової порожнини та стравоходу;
  • обмежити вживання жирів, особливо тугоплавких, щоб не накопичувати відкладення токсинів у печінці та підшлунковій залозі;
  • включати в раціон кисломолочні продукти, щоб насичувати потрібними корисними бактеріями кишківник.

Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту необхідно регулярно відвідувати лікаря.

Департамент охорони здоров’я міської ради попереджує: турбуйтеся про своє здоров’я змолоду! Майте тільки корисні звички, такі як спорт, правильне харчування, режим. Уникайте стресів та депресій, побільше часу проводьте на свіжому повітрі.